Hygiena v kuchyni
Možná, že se budou mnozí z vás divit, ale kuchyně je druhé místo v domácnosti, kde se nejvíce daří bakteriím. Ty potřebují ke svému rozmnožování teplo a také bílkoviny. A obojího je v kuchyni, při přípravě potravy, požehnaně.
Z nedostatečné hygieny v kuchyni proto vyplývají mnohá rizika: mírné až těžké zažívací obtíže, kdy se organismus potřebuje vypořádat s dávkou choroboplodných zárodků; a těm se daří všude – na sladkostech, zelenině, mase, mléčných výrobcích, v salátech s dresinkem, v omáčkách i vaječných pokrmech. Zdůraznit je třeba i riziko salmonelózy.
Zdrojem nákazy může být v kuchyni jak nádobí, tak málo udržovaný dřez, a hlavně kuchyňská deska a prkénka, pokud je nemyjete dostatečně. A nemyslete, že se potraviny kazí pouze v létě. I v zimě máte v bytě dostatečné teplo k tomu, aby se bakterie množily – takže v kuchyni je zapotřebí důkladně dodržovat hygienická pravidla během celého roku.
Avšak nebojte se, že byste na to byli sami – budete mít k ruce i skvělé funkční pomocníky. Jsou jimi čisticí prostředky s dezinfekčními účinky, určené právě k zajištění dokonalé hygieny všech kuchyňských zařízení, nádobí, nožů a dalšího náčiní, dřezů, všech povrchů (dřevo, nerez, plast, hliník), ale i mrazicích boxů, aj. Přípravky dokonale odmašťují a není potřeba je oplachovat, neboť se odpaří.
Vynikajícími přípravky jsou prostředky řady Argonit:
- Argonit AF/2 – gastro čistič a sanitizér
- Argonit Inox pulitore – čistič nerezu
- Argonit Metalli – čistič a leštič kovů
- Argonit Sgrassatore – odmašťovací čistící prostředek
Dalšími účinnými přípravky jsou koncentráty z kolekce MD 13 a MD 16, Neofort Rapido a parfémovaný odmašťovací prostředek Verde Eco
Nejdůležitější hygienická opatření v kuchyni
- veškeré potravinové produkty a hotová jídla ukládejte do chladu
- udržujte v naprosté čistotě kuchyňské pomůcky (obzvláště dřevěná prkénka, na nichž krájíte maso) i pracovní kuchyňskou desku
- nejlépe vám nádobí umyje myčka; při ručním mytí se nemusí zcela odstranit bakterie a další choroboplodné zárodky
- houby a hadříky na nádobí vždy perte v horké vodě a co nejčastěji je měňte; totéž platí pro utěrky
- udržujte osobní hygienu – před prací s potravinami mějte vždy dobře umyté ruce, a přistupujte do kuchyně v čistém oblečení